Ga naar: Tekst | Navigatie

Vlinderreis Bulgarije

Ontdek Strandja's rijke vlinderfauna


In Strandja worden nog steeds traditionele vormen van landbouw gebruikt; zo goed als geen kunstmest en pesticiden. Daarnaast is Strandja Bulgarije's grootste natuurreservaat, waar wel 120 verschillende habitat types voorkomen. De nog natuurlijke graslanden staan vol met wilde bloemen en zijn een druk komen en gaan van vlinders en andere insecten.

Vooral de hoeveelheid vlinders die je hier kunt zien is fantastisch. Het is mogelijk meer dan 30 soorten te zien in één enkele weide. Doordat er zo veel tegelijk vliegen, zijn er bijna altijd perfecte individuen te zien, en dus veel kansen voor die perfecte vlinderfoto's. Strandja is fantastisch voor vlinder fotografie.

Strandja is daarom ook ideaal voor mensen die net beginnen met vlinderen, of die het leuk vinden vlinders te determineren. Er is zoveel te zien en te identificeren, je kunt makkelijk een hele dag doorbrengen in één enkele weide, fotograferend en determinerend wat je allemaal ziet vliegen.

In de verschillende delen van Strandja vind je verschillende soorten habitats en dus verschillende vlinder soorten. Om het meeste uit je vakantie naar Strandja te halen raden we je aan om een auto te huren zodat je gemakkelijk rond kunt reizen. Door om de paar dagen van accommodatie te wisselen kun je comfortable de verschillende delen van het park verkennen.

In de onderstaande voorbeeld vlinderreis ontdek je met onze wandelbeschrijvingen de mooiste plekjes van Strandja, en zul je heel veel vlinders tegenkomen.

Het is natuurlijk ook mogelijk om bijvoorbeeld een bezoek aan de Burgas meren, Bulgarije's grootste wetland complex en een paradijs voor vogelaars, aan je reisprogramma toe te voegen.

Aarzel niet contact met ons op te nemen om de vele mogelijkheden te bespreken.

Overzicht

Vlinderreis Bulgarije

Vlinder reis informatie pakket

€96.- plus verzendkosten

Beste tijd van het jaar

In samenwerking met


Bulgaarse Biodiversiteits Stichting logo

Meer informatie?

Neem contact op: Dave & Anja van visitStrandja


Welke vlinder soorten kan ik zien?

Soorten die je hier kunt zien zijn onder andere:

Oostelijk (klein) Tijmblauwtje (Pseudophilotes vicrama), Tijmblauwtje (Maculinea arion), Getand Blauwtje (Polyommatus daphnis), Balkan Bruin Blauwtje (Ultraaricia anteros), Klein Tijgerblauwtje (Leptotes pirithous), Oostelijk Staartblauwtje (Cupido decolorata), Griekse Vuurvlinder (Lycaena ottomamus), Bruine Eikenpage (Satyrium ilicis), Snuitvlinder (Libythea celtis), Kardinaalsmantel (Argynnis Pandora), Toortsparelmoervlinder (Melitaea trivia), Dubbelstipparelmoervlinder (Brenthis Hecate), Rouwmantel (Nymphalis antiopa), Grote Vos (Nymphalis polychloros), Oostelijke weerschijnvlinder (Apatura metis), Balkan Boswachter (Hipparchia syriaca), Grote Schaduwzandoog (Kirinia roxelana). Oostelijke Pijpbloemvlinder (Zerynthia cerisy).

Als je geïnteresseerd bent in andere flora of fauna groepen, neem dan contact met ons op voor meer informatie over wat je kunt zien in Strandja.

Waarom een Strandja vlinderreis?

 • Strandja is Bulgarije's grootste en meest gevarieerde beschermde gebied. Er komen hier meer dan 120 verschillende habitat types voor, inclusief oud en jong bos, wetlands/moerassen, graslanden en kliffen langs de kust, duinen, natuurlijke rivier systemen, soortenrijke graslanden en karst(kalk) landschappen. Door de variatie aan habitats en landschappen is de vlinderfauna ook zeer gevarieerd.
 • Door de lokatie van Strandja op het kruispunt van twee continenten, Europa en Azië kun je hier onbekende soorten zien, bijvoorbeeld Oostelijk (klein) Tijmblauwtje (Pseudophilotes vicrama), Griekse Vuurvlinder (Lycaena ottomamus) en Balkan Bruin Blauwtje (Ultraaricia anteros).
 • De geringe invloed van de mens. Er wonen maar weinig mensen in Strandja. De landbouw en veehouderij is nog kleinschalig zonder gebruik van pesticiden en kunstmest. Strandja's graslanden zijn hierdoor nog steeds een fleurig mozaïek van wilde bloemen en vlinders. Op sommige plekken is het zelfs mogelijk bijna 40 soorten in een weide te tellen!
 • Ook parelmoervlinders zoals Moerasparelmoervlinder, Braamparelmoervlinder, Kardinaalsmantel, Bosparelmoervlinder, Bosrandparelmoervlinder, Grote Vos en diverse soorten dikkopjes zijn hier nog op veel plekken zeer talrijk. Dit is ideaal voor de beginnende vlinderaar, en voor mensen die het leuk vinden vlinders te determineren. Er is zoveel te zien en te identificeren, je kunt makkelijk een hele dag doorbrengen in één enkele weide, fotograferend en determinerend wat je allemaal ziet vliegen. En het vlinderen begint zodra je de deur van je accommodatie uit stapt.
 • Met onze aanwijzingen en route beschrijvingen kun je Strandja's rijke vlinderleven op je eigen ontspannen tempo ontdekken. Onze wandel en route beschrijvingen brengen je naar de mooiste plekjes.
 • Door een soortenlijst bij te houden tijdens je vakantie in Strandja, en de gegevens daarna met ons te delen zodat we ze aan de natuurbeschermings organisaties kunnen geven, help je één van Europa’s meest belangrijke natuurgebieden te beschermen.
 • We hebben ook een nachtvlinder val (met een lamp om nachtvlinders levend te vangen en weer ongedeerd vrij te laten), dus als je geïnteresseerd bent in nachtvlinders kun je die van ons lenen.
 • Met ons advies kun je verzorgd en comfortabel zelfstandig een fantastische vlinder bestemming ontdekken waar maar weinig mensen nog van gehoord hebben.

Soortenrijke graslanden in Strandja.

Soortenrijke graslanden met heel veel vlinders vind je overal in Strandja.

Hoeveel kost het?

De prijzen van accommodatie en autohuur variëren met het seizoen. Voor een vlinder reis raden we de maanden mei en juni aan. De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van hoe lang je Strandja wilt bezoeken, en je keus en wensen qua accommodatie en auto huur. Hieronder geven we een voorbeeld van prijzen:

 • Accommodatie - vanaf €12.50 per persoon per nacht
 • Auto huur - vanaf €19 per dag
 • Informatie pakket Strandja vlinder reis - €96 plus verzendkosten (De prijs van elk informatie pakket is inclusief een donatie aan de Bulgaarse Biodiversiteits Stichting).

Waar kunnen we je nog meer mee helpen?

Naast het informatie pakket kunnen we je nog meer hulp bieden om je vlinder reis naar Strandja zo aangenaam en ontspannen mogelijk te maken. We kunnen een vlinderreis programma voor je op maat aanbevelen, gebaseerd op jouw wensen en interesses. We kunnen je ook accommodatie aanraden gebaseerd op onze uitgebreide kennis van overnachtingsadresjes in het gebied. Ook kunnen we je helpen met het vinden van een betrouwbaar auto verhuur bedrijf die je auto voor je klaar heeft staan op het vliegveld op het moment dat je arriveert. Neem contact met ons op voor meer informatie over wat we voor je kunnen doen.

Bezoekers van Strandja zeggen...

Bij Mladesko, in een weiland ter grootte van twee voetbalvelden troffen we 43 soorten aan, maar vooral duizenden stuks. En met soorten als Tijmblauwtje, Oostelijk tijmblauwtje, Getand blauwtje, Balkan bruin blauwtje, Klein tijgerblauwtje, Oostelijk staartblauwtje, Griekse vuurvlinder, Bruine eikepage, Snuitvlinder, Kardinaalsmantel, Rouwmantel, Grote vos, Oostelijke weerschijnvlinder, Balkanboswachter, Grote schaduwzandoog en tien verschillende dikkopjes mag je natuurlijk niet klagen.

En ook niet over de vele vogels, de schildpadden en de reptielen. En over de eeuwenoude cultuur. En over de heerlijke Zwarte Zee. Nee, het was een heerlijke vakantie. Die gaan we niet snel vergeten. Anja en Dave, bedankt!

Lees het volledige stukje in ons Gastenboek.

Arthur van Dijk en Mireille de Heer, Nederland


Neem contact op

Wil je meer weten over Strandja of advies over een Vlinderreis naar dit deel van Bulgarije? Aarzel niet contact met ons op te nemen, we horen graag van je!

Vlinderreis contact formulier

Vul alsjeblieft alle velden in, velden met een * zijn minimaal noodzakelijk
om contact met je op te nemen.

Je contact gegevens
 1. *
 2. *
 3. (optioneel)
 4. Bericht: *


Vlinderreis Bulgarije - voorbeeld programma
Dag 1 Aankomst in Bulgarije.
Dag 2 Boswandeling door diepe canyon naar bron van rivier. Karts landschap met kalkgraslanden, kleine grotten, bronnetjes en ondergrondse rivieren. 's Middags bezoek aan architectuur reservaat Brushlian. Korte wandelingen mogelijk naar diverse soortenrijke graslanden.
Dag 3 Bezoek aan Petrova Niva, met prachtige uitzichten over Strandja en de rivier. Wandeling door soortenrijk grasland naar een riviervallei. Wijdse uitzichten naar Turkije.
Dag 4 Wandeling door prachtig afwisselend landschap met soortenrijke graslanden en rivierdalgraslanden naar het punt waar drie van Strandja's rivieren samenkomen.
Dag 5 Vertrek naar volgende dorpje. Onderweg wandeling door riviervallei, met diverse stops onderweg om de graslanden en vlinders te bekijken. Wandeling door prachtig landschap naar oude eiken die de 14 broers genoemd worden.
Dag 6 Bezoek aan kleine Bulgaarse dorpjes en natuur reservaat met relict plantengemeenschappen van voor de ijstijden.
Dag 7 Prachtige rondwandeling langs de Veleka rivier. Kleine waterval, bronnetjes, en een kleine kapel, en natuurlijk soortenrijke graslanden in de riviervallei.
Dag 8 Vertrek naar de kust. Wandelen rond de monding van de Veleka rivier; duinen, natte graslanden, strand, kliffen.
Dag 9 Bezoek aan natuurreservaat aan de kust met prachtige soortenrijke graslanden en vulkanische rotsformaties.
Dag 10 Vertrek dag


Zie ook...


Accommodatie

Meer informatie over accommodatie en verblijf in Strandja.

Meer over hotels, gasthuizen en B&Bs in Strandja Natuur Park.


Accommodatie & verblijf

Autohuur

Meer informatie over auto huur

Informatie over het huren van een auto tijdens je vakantie naar Bulgarije.


Autohuur

Vluchten

Meer informatie over reizen naar Bulgarije

Meer informatie over reizen en vluchten naar Bulgarije.


Vluchten

Groepsreizen naar Strandja

Groepsreizen en vakanties - Bulgarije

Meer informatie over groepsreizen naar Bulgarije


Groepsreizen

Vakantie activiteiten

Paardrijden in Strandja in Bulgarije

Meer informatie over wat er te doen is in Strandja.


Vakantie activiteiten Strandja

Wandelingen en excursies

wandelingen en excursies in Strandja Natuur Park Bulgarije.

Informatie over wandelingen en excursies in Strandja natuur park.


Informatie pakket

Praktische informatie

Bulgaarse munten en bankbiljetten.

Praktische informatie om je te helpen je vakantie naar Bulgarije te plannen. Informatie over de Bulgaarse munt, de Bulgaarse taal, enz.


Praktische informatieHet Geelbandspikkeldikkopje (Pyrgus sidae).

Geelbandspikkeldikkopje - Pyrgus sidae in Strandja.

...

De wereld is als een boek. En wie niet reist leest slechts één bladzijde - St. Augustine